Home / Ontwikkelingen / Korter is niet altijd beter

Korter is niet altijd beter

Als ik naar huis rijd, kan ik kiezen uit een paar routes. Via de snelweg, binnendoor over provinciale weg of door het bos. Vaak kies ik voor de weg door het bos. Dit is de kortste weg en je kunt lekker doorrijden. Zo ook een paar dagen geleden.

Extra aandacht

Het was net na middernacht, dus pikdonker. In dit natuurgebied staat gelukkig geen verlichting. Maar dat vergt wel extra aandacht van de automobilisten. Deze weg staat bekend om overstekende bewoners. En dan bedoel ik geen mensen, maar herten, zwijnen en vossen. Ik rijd lekker vlot door, er komen geen tegenliggers aan, dus beetje in het midden van de weg.

Bosbewoners

Mijn ogen schieten alert van de linkse berm naar de rechtse berm. Soms heb je hele periodes dat je de bosbewoners niet ziet, maar zo’n nacht was het nu duidelijk niet. Ik zie eerst een paar zwijnen. Ze zitten op het rechtse stukje net na het wildrooster, daar zie ik ze vaker. Daarna vrij snel een overstekend vosje. En dan een hert in de berm. Ik was voorbereid en toch schrik ik ervan. Ik minder vaart en hoop dat het hert blijft staan.

Wat doet dit mens hier?

De ogen van het hert lijken dwars door me heen te kijken. Wat doet dit mens hier? Het hert blijft staan en ik rijd door. Geconcentreerd vervolg ik mijn weg. Ik nader het einde van de bosweg en sla af de bewoonde wereld in. De ogen van het hert blijf ik zien. Wat doet dit mens hier?

Er blijft iets hangen

Ik rijd deze route vaker en geniet van dit mooie stukje dichtbij mijn huis. Geen blijvende angst overgehouden van mijn ontmoeting met het hert. Wel blijft de vraag bij me hangen, wat doet dit mens hier?

De snelste weg

Omdat ik snel naar huis wil, rijd ik door een natuurgebied en verstoor de nachtelijke activiteiten van deze schitterende dieren. Waarom? Dit is gedrag dat ik vaker zie, bij mezelf en bij anderen. Je hebt een doel, een speerpunt en daar wil je heen. En vaak zo snel mogelijk. Gefixeerd gaan we op ons doel af. Dat zie ik vaak ook in verkoopgesprekken.

Ziet u in de ogen van uw gesprekspartner ook de vraag: “Wat doet dit mens hier?” Dan heeft u de kortste weg genomen, zonder stil te staan bij de omwonende van de weg!

Top